Αρχική  KEYVART


ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΡΑ!Αυθαίρετα - Ρύθμιση Τώρα!


Nέο Νομοσχέδιο για τη Τακτοποίηση Αυθαιρέτων - Ψηφίζεται Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011 !

Αν κατέχετε ακίνητο που κατασκευάστηκε χωρίς οικοδομική άδεια ή καθ' υπέρβαση της οικοδομικής άδειας, σας δίνεται η μοναδική ευκαιρία να το Τακτοποιήσετε.

Έκτακτη Έιδηση: Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε και επισήμως από το βήμα της Βουλής τη Μείωση των Προστίμων που προβλέπονται για την Τακτοποίηση των Αυθαιρέτων. Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2011 ψηφίζεται ο Νόμος. Επικοινωνήστε μαζί μας να σας υπολογίσουμε το οριστικό, μειωμένο πρόστιμο.

Οι τροποποίησεις στο Νομοσχέδιο:

Προβλέπεται πλέον, συντελεστής παλαιότητας των κτηρίων, αλλά και "κοινωνικός" συντελεστής:

Συντελεστή Παλαιότητας: το Πρόστιμο μειώνεται κατα 80% (!) για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί πριν τις 31/1/1983 και κατα 50% για όσα έχουν χτιστεί από την 1/1/1984 έως τις 31/12/2003.

Κοινωνικός Συντελεστής: Θα αφορά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα ατόμων με αναπηρία αυθαίρετο για τους οποίους το αυθαίρετο κτίσμα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο θα μειώνεται στο 50% για όσους ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία και έχουν ατομικό εισόδημα έως 8.000 ευρώ και οικογενειακό έως 12.000 ευρώ.

Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα που έχουν χτιστεί χωρίς οικοδομική άδεια αντί να τριπλασιάζεται, όπως ήταν στο αρχικο Νομοσχέδιο, διπλασιάζεται (άρα μείωση 50 % στο Πρόστιμο).

Με έμμεσο τρόπο διευρύνεται ο αριθμός των κτισμάτων που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Σύμφωνα με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου, καλύπτονταν όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευαστεί έως τις 25/4/2010. Η προθεσμία επί της ουσίας παρατείνεται, καθώς πλέον αρκεί να είχε ολοκληρωθεί μέχρι αυτή την ημερομηνία ο "φέροντας οργανισμός" του κτηρίου, δηλαδή ο σκελετός.

Τέλος, προβλέπεται μικρότερο, κατ' αποκοπή πρόστιμο για τις αυθαίρετες κατασκεύες με εμβαδό μικρότερο των 20 τ.μ. Διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ αν βρίσκονται σε οικόπεδο με τιμή ζώνης έως 2,5 ευρώ/τ.μ. και 3.000 ευρώ αν η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη. Θα διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ αν βρίσκεται εκτός σχεδίου.

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί μας είναι πλήρως καταρτισμένοι στο Τεχνικό και Νομικό πλαίσιο που βασίζεται ο νέος Νόμος Τακτοποίησης Αυθαιρέτων - η διαδικασία είναι αντίστοιχη με αυτήν της Τακτοποίησης Ημιυπαιθρίων στην οποία είμαστε οι πλέον ειδικοί μετά από 100άδες επιτυχείς διεκπεραιώσεις.

Εκμεταλλευτείτε το διάστημα μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου Νόμου Ρύθμισης Αυαθαιρέτων και ελάτε στα γραφεία μας με τον φάκελο του ακινήτου σας (συμβόλαια, σχέδια, τοπογραφικό) για μια Δωρεάν και Χωρίς Δέσμευση εξέταση των διαφόρων παραμέτρων του ακινήτου σας και τον υπολογισμό του Προστίμου Ρύθμισης του! Επικοινωνία


Διαβάστε το Νομοσχέδιο

Γενικά

Αυθαίρετο (Ορισμός): Ένα κτίριο που έχει κατασκευαστεί χωρίς έκδοση Οικοδομικής Άδειας ή μέρος κτιρίου που έχει κατασκευαστεί καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής άδειας.

Ένα αυθαίρετο, εφ' όσον δεν έχει γίνει για αυτό καταγγελία απο πολίτη ή υπάλληλο της πολεοδομίας, είναι ανύπαρκτο για την πολιτεία. Ο ιδιοκτήτης πέρα από την προσωρινή χρήση του δεν έχει άλλα εμπράγματα δικαιώματα πάνω στην ιδιοκτησία του.

Το αυθαιρετο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να γίνει αντικείμενο γονικής παροχής, και να υποθηκευτεί ή να προσημειωθεί για δάνειο. Αν γίνει απόπειρα να γίνει συμβολαιογραφική πράξη υπάρχει κίνδυνος αυτή να ακυρωθεί και να επιβληθούν κυρώσεις στο συμβολαιογράφο και στο μηχανικό που συντάσσει τα συνημμένα σχέδια.

Το ακίνητο δεν μπορεί να διατηρηθεί ή να επισκευαστεί με νόμιμο τρόπο (άδεια μικρής κλίμακας), ούτε να αποκτήσει βασικές παροχές όπως πχ την σύνδεση με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Εάν έχει ήδη αποκτήσει σύνδεση με τα δίκτυα αυτη δεν είναι διασφαλισμένη και μπορεί να διακοπεί απο την πολιτεία ανα πάσα στιγμη.

Τι ίσχυε για τα αυθαίρετα μέχρι σήμερα:

Τα ισχύοντα μεχρι σήμερα πρόστιμα αυθαιρέτων είναι εξουθενωτικά. Το πρόστιμο για αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μετά το 2003 ισοδυναμεί με 100% της αντικειμενικής αξίας του χώρου εφάπαξ συν 50% ετησίως για τη συνέχιση διατήρησης του χώρου! Για παλαιότερα αυθαίρετα τα πρόστιμα ήταν αρκετά χαμηλότερα: 30% της αντικειμενικής αξίας του χώρου εφάπαξ συν 5% ετησίως.

Το κράτος στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για χρήμα, οι νέες πιθανές πηγές εσόδων είναι ελάχιστες, και γνωρίζει την ύπαρξη ενός εκατομμυρίου αυθαιρέτων (μπορεί και περισσότερα) που μπορούν να αποφέρουν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ με μικρό πολιτικό κόστος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με κάποια μικρή ή μεγαλύτερη αυθαιρεσία είναι πολλοί και θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν την διατήρηση της ακίνητης περιουσίας τους μέσω της νέας διαδικασίας ρύθμισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ν. Δημοκρατία με πρόταση του προέδρου της στο Ζαππειο (11/5/2011) ανεβάζει τον στόχο για έσοδα από τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στα 12,1 δις ευρώ (συντηρητική εκτίμηση 8,5 δις) στα επόμενα 3 χρόνια!

Σε ότι αφορά τον εντοπισμό των αυθαιρέτων, πέραν των τακτικών ελέγχων που θα γίνονται συστηματικά, θα διευκολυνεται από σύγκριση των αδειών με λογαριασμούς της ΔΕΗ, από τις υποχρεωτικές για πώληση ή μίσθωση ακινήτου εκθέσεις των ενεργειακών επιθεωρητών, και από την ερμηνεία δορυφορικών φωτογραφιών. Εαν το σύστημα είσπραξης καταστεί μη αποτελεσματικό, θα εφαρμοστούν μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό όπου επιστρατεύονται ιδιώτες που λειτουργούν με προμήθεια επί του επιδιωκόμενου φοροεισπρακτικού εσόδου.